רשלנות רפואית וסיבוכים בלידה- מה זה אומר בכלל?
רבות אנו שומעים על נשים שנפטרו במהלך הלידה בשל "סיבוכים בלידה" או שומעים הסברים אודות מצבו של עובר שנולד עם מומים שונים בשל "סיבוכים בלידה". אולם, מה זה אומר בכלל "סיבוכים בלידה"? האם ישנה קבוצה מסויימת של מקרים אותם ניתן להגדיר ככאלו ש"מסבכים את הלידה" או שמא מדובר בשם כולל של כל בעיה שעשויה לעלות ולהתעורר במהלך לידתו של התינוק? האם מדובר במקרים שניתן למנוע או לצפות מראש או במקרים הנגרמים בשל טעויות של הצוות הרפואי? והאם ההיסטוריה הרפואית שלה אם או מהלך ההריון כשורים בכלל למצבים של "סיבוכים בלידה"? על כל השאלות האלו בדגש על הקשר שבין סיבוכים בלידה לבין רשלנות רפואית בלידה ננסה לענות במאמר זה.
ראשית, "סיבוכים בלידה" הוא שם כולל שניתן לקרוא לכל מצב המתעורר במהלך הלידה שחורד מהרגיל ולא "אמור" להיות בלידה "לפי הספר". בין אם מדובר בלידה שמתעכבת, או בתינוק במשקל גבוה מהמצופה, או בעיות נשימה, כאבי יתר של האם במהלך הלידה, הכל. החל המקרים הקלים ביותר של אפידורל שלא משפיע או תגובות לוואי תרופתיות להרדמה מקומית ועד לתסחיף מי שפיר וסיבוכים נדירים ומורכבים יותר (וראו מאמר נפרד אודות תסחיף מי שפיר).
לרוב, ניתן לחלק את ה"סיבוכים בלידה" למספר "סצינריות" (מצבים) מרכזיות:
מקרים בהם היה צורך לבצע זירוז לידה – אלו הם מקרים בהם ההריון התארך וחרג מעבר לארבעים-ושניים שבועות "כרגיל" ולכן היה צורך לזרז את הלידה, מצבים בהם בעיה רפואית ממנה סובלת האם או אשר התגלתה בעובר מצדיקה לסיים את ההריון מוקדם יותר מבלי להפיל את התינוק ועוד. ומה מסובך בזה? לכאורה זה אמור למנוע סיבוכים בלידה ולהביא לסיום "זריז" שלה, לא? לא ממש. במצבים של זירוז לידה, האם מקבלת אמצעים טבעיים או מלאכותיים שיובילו את הריונו לסופו. כתוצאה, הצירים של מוקדמים ועשויים להיות בקצב מוגבר מידי שיגרום לה ו/או לעוברה לדימומים חריפים שעשויים לפגוע בן באם והן בעובר. כמו כן, הצירים התקופים עשויים לפגוע באספקת הדם או החמצן לראשו של העובר ואף להביא ליצירתו של קרע ברחם האם- אלו דוגמאות לסיבוכים בלידה עקב זירוז לידה. השאלה האם יש פה רשלנות רפואית בלידה תלויה בשתי שאלות נוספות- האם האמא נתנה את הסכמתה מדעת לזירוז הלידה בהינתן קבלת מידע רפואי מלא אודות הסיכונים והסיכויים שבקבלת אמצעים רפואיים טבעיים/ מלאכותיים לזירוז הלידה. והאם ההחלטה לזרז את הלידה והאמצעים בהם נבחר לעשות שימוש היו סבירים בהינתן הנסיבות? במידה והתשובה לאחת השאלות הללו הנה בשלילה- ייתכן ויש לנו מקרה של רשלנות רפואית כתוצאה מסיבוכים בלידה (שנבעו מזירוז הלידה).
מקרה שני של סיבוכים בלידה קשור ללידה המכשירנית (ראו באתר זה מאמרים אודות לידת ואקום ולידת מלקחיים). במצבים בהם נעשה שימוש לא תקין במכשור הרפואי או שההחלטה לבצע לידה מכשירנית התקבלה מבלי שהתקיימו התנאים הנדרשים לביצוע לידה בשיטה זו- ייתכן וישנו מקרה של רשלנות רפואית בלידה עקב סיבוכים בלידה שנגרמו במסגרת ובמהלך הלידה המכשירנית. בין סיבוכים אלו ניתן למנות- שיתוק מוחין אצל העובר, קרע ברחמה של האם, פגיעה ברצפת האגן של האם ושלל דלקות ושטפי דם. גם במקרה זה שאלת קיומה של רשלנות רפואית בלידה תלויה כמובן בשאלה האם האמא נתנה את הסכמתה להליך הלידה מהכשירנית מדעת. במידה והתשובה שלילית- ייתכן בהחלט ויש עילה לרשלנות רפואית בשל גרם הסיבוכים העתידיים בלידה.
תגובות אחרונות