מהו תסחיף מי שפיר ולמה אנחנו מקדישים לו מאמר נפרד באתר?
מדובר בתופעה נדירה מאוד המתרחשת באחת מתוך אלפי לידות (כ-8,000 לידות) ואולם, לאור הסכנה העצומה הנשקפת במצבים אלו לאמא ולוולד חשוב להקדיש לכך מספר שורות ובהחלט את מודעות ההורים וההורים לעתיד.
נדיר נדיר ובכל זאת חשוב להכיר: רשלנות רפואית תסחיף מי שפיר
אז מהו תסחיף מי שפיר אשר בגינו מוגשות לא מעט תביעות רשלנות רפואית בלידה ?
מי השפיר הם הנוזל שנועד להגן על העובר במהלך חודשי ההריון ולעטוף אותו. במקרים נדירים, כאמור, הנוזלים חודרים את מערכת כלי הדם הוורידיים של האמא ומביאים לסדרת תסמינים שעלולים להעמיד את חייה של האם ושל תינוקה בסכנה ממשית. בעבר, נשים שסבלו מתסחיף מי שפיר היו מוצאות את מותן (שיעור של כ-80% מהנשים סבלו מתסחיף מי שפיר בעת הלידה או בסמוך לאחריה היו מוצאות את מותן) בלידה בלא קשר לשאלת הרשלנות הרפואית. בין הסכנות הנמנות על מצבי תסחיף מי שפיר ניתן למנות פגיעות במערכת הנשימה של הוולד, פגיעה במערכת כלי הדם של האם והעובר ועוד.
כיום, עם התקדמות המדע, הרפואה והטכנולוגיה, ניתן לזהות את התסמינים לתסחיף מי השפיר בשלבים מוקדמים יחסית ולנסות ולהגיש לאם את הטיפול הרפואי ההולם אשר ינסה להקל על מצבה ולמנוע את הסכנה לחייה. אך אמירה זו יש לסייג. לרוב, תופעת תסחיף מי השפיר היא פתאומית וההדרדרות במצב הרפואי של האם הוא מהיר עד מיידי ולעיתים גם הטיפול הרפואי הטוב והמסור ביותר לא יוכל לסייע בהצלת חייה. ואכן, תסחיף מי השפיר מהווה את אחד הגורמים המרכזיים שניתן למנות המביאים לתמותת אמהות בעת לידה או מיד בסמוך אחריה במדינות המערב (בין 10%-15% !).
בנוסף, ככל שהולכת ומתקדמת הרפואה כך הסטנדרט הטיפולי הנדרש מרופאים במצבים אלו הולך וגובר וכך הולכות ומתרבות, לצערנו, תביעות רשלנות רפואית בלידה בגין אי הגשתו של הטיפול הרפואי ההולם במקרים של תסחיף מי שפיר. ואם בכך לא די, גורמים רפואיים ומחקרים רפואים שונים מייחסים לטיפולים רפואים מאפיינים שעשויים להוות "תמריץ" ליצירת תסחיף מי שפיר. למשל – ניתוחים קיסריים, זירוזי לידה ועוד. כלומר, טיפול רפואי "שגרתי" עשוי להוות סיכון ביצירת תסחיף מי שפיר ולכן עשוי להוות מקרה של רשלנות רפואית.
יתכנו ואכן קרו מקרים בהם רשלנות רפואית בלידה גרידא בהגשת הטיפול הרפואי בעת אבחון תסחיף מי שפיר הובילה למצבים בהם האם ועוברה אמנם שרדו את הלידה אך הוולד נולד עם מומים קשים או פיגור שכלי. כן, היו מקרים בהם בשל טיפול רפואי רשלני בעת מקרים של תסחיף מי שפיר האם נאלצה לעבור כריתת רחם או סבלה במהלך חייה מפגיעות חמורות באיבריה הפנימיים.
למעשה את מקרי רשלנות רפואית בלידה תחת קטגורית תסחיף מי שפיר ניתן לחלק לקבוצות הבאות:
– מקרים בהם האם לא אובחנה מראש כ"נכללת" בקבוצת סיכון להיווצרות תסחיף מי שפיר (למשל, בשל קרע בצוואר הרחם, גיל 35 ומעלה, לידה בדרך של ניתוח קיסרי ועוד);
– מקרים בהם ההתדרדרות במצבה של האם בעת הלידה או מיד אחריה לא אובחנה כתסחיף מי שפיר או אובחנה באיחור;
– מקרים בהם בוצע אבחון תסחיף מי שפיר ואולם הטיפול הרפואי שהוגש לא היה מיידי, הולם או מספק- כל אלו עשויים להוות מקרים של רשלנות רפואית בטיפול בתסחיף מי שפיר.
תגובות אחרונות