רשלנות רפואית בלידת מלקחיים- "פשוט לתפוס ולמשוך"
לידת מלקחיים היא אחת השיטות הנפוצות ביותר ליילוד האם ועוברה. שיטה המצויה בשימושו של הצוות הרפואי המיילד מזה עשורים על גבי עשורים. לכאורה, היא נחשבת לאחת השיטות הפשוטות ביותר ועם זאת, אין להקל בכך ראש ושיטת לידת המלקחיים דורשת מיומנות רבה של המצוות הרפואי. במאמר זה נסקור את לידת המלקחיים ואת האופן בו היא מתבצעת וננסה להבין היכן נוצר המקום לרשלנות הרפואית וכיצד אם בכלל נדונים ומטופלים מקרים של רשלנות רפואית בלידת מלקחיים.
ראשית, כיצד מתבצעת לידת מלקחיים ? כשמה כן היא. הצוות הרפואי עושה שימוש במלקחיים על מנת לתפוס ולמשוך את ראשו של העובר לאויר העולם. לשם כך, ראשית נדרשת יצירתו של חתך דרכו ניתן יהיה להחדיר את המלקחיים ביתר קלות. לאחר מכן, באמצעות המלקחיים תופסים ואוחזים באופן מספק ובאופן שאינו מזיק בראשו של העובר ולאחר מכן, באמצעות אותם המלקחיים מושכים את העובר מאימו אל אויר העולם.
פורום מקצועי של רשלנות רפואית בלידה
לרוב, השימוש במכשור הרפואי במסגרת לידת המלקחיים מותיר על פניו של התינוק ועל גבי ראשו סימנים של אותם המלקחיים. האם פה מתבטאת רשלנות רפואית בלידת מלקחיים ? ממש לא. זוהי "תופעת לוואי" מוכרת של לידת המלקחיים וזו אינה תולדה של טיפול רפואי רשלני מצד הצוות המטפל ולרוב (אלא אם כמובן מדובר במקרה חריג וקיצוני) אין רק סביב זה עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית בלידה. כל שכן, שאותם סימנים נעלמים מפניו של התינוק לאחר ימים מספר.
האם בכל לידה מתבצעת לידת מלקחיים ? לא. בדומה למאמר שסקר את הרשלנות הרפואית האפשרית במקרים של לידת ואקום, גם לידת מלקחיים היא "לידה מכשירנית" (כלומר, ילוד העובר באמצעות שימוש במכשור רפואי). שיטת ילוד נכונה אפשרית רק בהינתן מספר תנאים מצטברים – ראשית, שימוש במלקחיים נדרש רק כאשר האם אינה מסוגלת לשתף פעולה עם הצוות הרפואי ("לדחוף") או כאשר יש צורך לזרז את הלידה. שנית, רק כאשר ישנה פתיחה מספקת (עליה, כאמור, מתווסף ביצועו של חתך נוסף המאפשר את החדרת המלקחיים). בנוסף, היות והרעיון המנחה של לידה המלקחיים הוא אחיזה בראשו של העובר באמצעות המכשור – נדרש כי יהיה "מצג" של ראשו של התינוק. כלומר, כי הלידה תהיה בשלב מתקדם יחסית. יש לציין כי חיוני וקריטי כי הצוות הרפואי יראה את ראשו של העובר וידע לעמוד את תנוחתו ומיקומו המדויק לרבות הזוית בה ממוקם הראש. זאת, כאמור, משום שבשלב הבא תופסים את הראש.
אז איפה פה רשלנות רפואית בלידת מלקחיים? לכאורה, רק צריך להקפיד על התנאים וזהו. וזו בדיוק הבעיה. ההקפדה על התנאים! לעיתים, נעשית לידת מלקחיים בלא שהתקיימו כלל התנאים המנויים לעיל (וישנם עוד מספר. למשל, ירידת מים, שלפוחית שתן ריקה של האם ועוד). במצב כזה, הצוות הרפואי עלול שלא לדעת את מקומו המדוייק של ראשו של התינוק ואי לכך לאחוז בו באופן שיגרום לעובר ו/או לאמו נזק פיסי בלתי-הפיך לעיתים.
בין התוצאות של לידת מלקחיים רשלנית ניתן למצוא מקרים שהסתיימו בשיתוק מוחין של העובר (וראו באתר זה מאמר נפרד אודות לידה שמסתיימת במקרים של שיתוק מוחין), קרע בתעלת הלידה של האם, גרימת שבר בגולגולתו של העובר ועוד. מקרים אלו לרוב קורים כאשר הצוות הרפואי לא אוח כשורה בראשו של העובר או מושך בראשו חזק מידי ועקב כך פוגע בהספקת החמצן או הדם לראשו של העובר תוך שהמשיכות והאחיזה גורמות נזקים בריאותיים ליולדת.
תגובות אחרונות