תחום רפואת השיניים בישראל הוא תחום מורכב ובעייתי מאוד, גם מכיוון שהוא נחשב ליקר ואינו נמצא בסל התרופות, וגם מאחר שמקרי הרשלנות הרפואית בו גבוהים במיוחד. חוסר הפיקוח על המערכת יוצר טעויות רבות, שמבצעים אנשי המקצוע בתהליך הטיפולי, מה שגורם לטיפולים חוזרים ונשנים על חשבון המטופל וכמובן לנזקים גופניים כבדים ולעיתים בלתי הפיכים, שפוגעים באורח חייו של המטופל ומשפיעים על איכות חייו העתידית.
מגוון הטעויות המבוצעות, שגורמות לרשלנות רפואית, הוא רחב. ביניהן ניתן למצוא טעויות נפוצות הנגרמות בדרך כלל מאותן הסיבות שקשורות לאופן פעולת המערכת. טעויות אלו קורות בעיקר בתחום שיקום הפה והלסת ונוגעות למיומנות של הרופאים, המתבטאות בהרכבת תכנית הטיפול, החל משלב האבחון ועד הריפוי המלא. כמו כן, ישנן טעויות רבות הנגרמות מאי מתן מידע מקיף, שיכול להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית.
טעויות הנגרמות מהרכבת תכנית כושלת
חלק חשוב ממתן טיפול על ידי איש המקצוע הוא הרכבת התכנית הכוללת אבחון מדויק של הבעיה, בחירה נכונה של טיפול מתאים לאורך חיי המטופל, והתאמה של החומרים והתרופות לנתוניו הרפואיים של המטופל. תביעות נפוצות של רשלנות רפואית בשיניים, קשורות אל כך שהרכבת התכנית לא בוצעה כראוי ולתוצאותיה היו השלכות לא רצויות, במיוחד כשמדובר בתחומים הבאים:
התאמת התכנית לנתונים הרפואיים של המטופל ? ישנם הרבה מקרים שבהם הרופא לא השתמש בחומרי הרדמה נכונים, כאשר ביצע ניתוחים בחלל הפה, מה שיצר תגובה אלרגית של המטופל אל חומרים אלו וגרם לנזקים גופניים ונפשיים משמעותיים. כמו כן, מלבד חומרי הרדמה, ישנם חומרים נוספים בהם משתמשים רופאי השיניים, כמו במקרה של השתלות, ולא תמיד נבדקת ההתאמה בין סוג החומר לאפשרות של היווצרות תגובה אלרגית אצל המטופל.
התאמת התכנית לאורח חייו של המטופל ? כאשר רופאים לא מודעים מספיק לאורח חייו של המטופל הכולל קיום סביבה תומכת, סוג עבודה ושגרת יום מאפיינת ועוד, לעיתים נקבעות תכניות טיפול אשר יכולות לגרום למתן טיפול שגוי ואף לגרום נזקים.
טעויות הנגרמות מביצוע לקוי של הטיפול
חוסר מיומנות של רופא השיניים, יכול להוביל לביצוע לקוי של הטיפול, אשר יצור צורך בטיפולים נוספים יקרים שיפגעו במטופל בהרבה בחינות. ביצוע לקוי מתבצע גם בטיפולי שימור שיניים כמו לדוגמא בהסרת אבן וסתימות, בטיפולים של יישור שיניים, וכמובן בהליכים כירורגים הנוגעים לעקירות שיניים כושלות וניתוחי חניכיים.
ביצוע לקוי נגרם בדרך כלל מבחירה לא נכונה של הליך, אותו הרופא לא בהכרח יודע לבצע, אך להוט ונלהב להתנסות. ביצוע לקוי יכול לגרום לפגיעות נוירולוגיות כגון, הירדמות והעדר תחושה באזורים בחלל הפה, זיהום חמור בלסת או פגיעה בסינוסים.
טעויות הנגרמות מאי מתן מידע מקיף
אי מתן מידע כולל על הטיפול שהורכב, גם אם מדובר בתכנית נכונה ובביצוע תקין, יכול להוביל להליך של תביעת רשלנות רפואית. טרם הטיפול, אחראי הרופא להעביר את כל המידע למטופל, גם על מהלך הטיפול עצמו : אילו שיניים עוקרים, היכן נעשות הסתימות, סוגי שתלים ותותבות וכדומה, וגם על הסיכונים האפשריים, תופעות הלוואי ומשך ההחלמה.
במקרה ולא ניתן כל המידע הקיים, המטופל יכול למצוא את עצמו, לאחר עקירה של מספר רב של שיניים והכרח להשתמש בתותבות כל חייו, מבלי שידע שסיכון זה בכלל אפשרי. במקרים אלו רצוי לפנות לעו"ד מומחה לתביעות מסוג זה, ולקבל פיצוי הולם וראוי עבור הנזק שנגרם לו.
תגובות אחרונות