לפי החוק אדם שמעוניין להוכיח בבית המשפט עניינים רפואיים חייב לצרף לכתב תביעתו חוות דעת מומחה רפואי בתחום הרלוונטי לצורך ביסוס טענותיו, אחרת לא יוכל להוכיח עניינים רפואיים, שכן הרציונל במשפט הינו כי התובע הוא הנושא בנטל הראייה. עם זאת החוק אף קובע כי בית המשפט רשאי לפטור את התובע מהגשתה של חוות דעת כזו עקב טעמים מיוחדים, ובמקרה כזה ימונה בדרך כלל מומחה מטעמו של ביתה משפט. טעם מיוחד כזה עשוי להיות מצב כלכלי דחוק, קרי חיסרון כיס, בעטיו לא יכול התובע לממן חוות רפואית, שמטבע הדברים הינה מצרך יקר ועלותה מסתכמת באלפי שקלים. לעיתים הנתבעים מציגים חוות דעת מומחה מטעמם, והתובע שמבקש להתייחס אליה נאלץ להיעזר במומחה נוסף ולשלם עלות גבוהה נוספת, והוא לא יכול לעמוד בכך. נשאלת השאלה מה יחשב חיסרון כיס המקנה זכות לפטור מהגשתה של חוות דעת במקרים של תביעה בעניין רפואי?
תקציר
מעשה ב- טלי ילידת שנת 1990 שבמועד היותה תלמידה היתה מבוטחת בפוליסת ביטוח תאונות אישיות של תלמידים בחברת הביטוח כלל, אשר הוציאה פוליסה זו לכל התלמידים עליהם חל היה חוק חינוך חובה. במועד לימודיה בבית הספר התיכון בחודש יולי 2007 נפגעה טלי בתאונה עת השתתפה בחוד ללימודי ריקודים במתנ"ס, כשבמהלכו של ריקוד הסתובבה רגלה, ואי לכך פיקת הברך נפרקה.
מימון חוות הדעת הרפואית
טלי הגישה תביעה נגד חברת הביטוח לתשלום תגמולים מכוחה של הפוליסה עקב האירוע התאונתי. התובעת צרפה לכתב תביעתה חוות דעת אורטופד לפיה נותרו לה נכויות בגין התאונה. מנגד הנתבעת הכחישה את חבותה והגישה חוות דעת נגדית, לאורה לא נותרה לתובעת כל נכות. התובעת התנגדה לחוות דעת זו וטענה כי מדובר בפוליסת ביטוח של תלמידים עליהם חל חוק חינוך חובה, ויש לפצותה במלוא הסכום. היא ביקשה לסמוך טענתה על חוות דעתו של מומחה נוסף, אך התקשתה במימונו בשל מצבה הכלכלי, לפיכך ביקשה מבית המשפט למנות מומחה רפואי מטעמו מפאת חיסרון כיס ומצבה הכלכלי הדחוק. התובעת צרפה לבקשתה תצהיר שלה ותצהיר של אימה לפיהם הינה חיילת משוחררת החל משנת 2011, ובהיותה סטודנטית אשר מתקיימת מעבודות חלקיות המניבות שכר נמוך הינה מצוי בחסרון כיס ממשי, ואי לכך אינה יכולה לממן עוד מומחה.
דבר ההגנה
מנגד התנגדה הנתבעת לבקשה זו ועמדה על טענתה כי לפי חוות הדעת שהגישה אין מקום לייחוס נכות כלשהי לתאונה, ואי לכך אין לה חבות לפי פוליסת הביטוח. עוד טענה הנתבעת כי הנתונים אותם הציגה התובעת לעניין חסרון כיסה הינם לוקים בחסר, לא מספקים ולא מכילים פרטים על נכסים שהינם בבעלותה של התובעת או האם. בנוסף טענה כי מהנתונים המצויים לא ניכר חסרון כיס, וזאת כי כעולה מדפי החשבון של התובעת נרשמה הפקדה של מזומן, מה שמלמד כי לתובעת מקורות הכנסה, ואף נרשמה הלוואה של התובעת על סך חמשת אלפים שקלים לצורך מימונה של חופשה.
בימ"ש השלום בירושלים קיבל את הבקשה
הוא קבע כי בהתאם לתצהיר התובעת ולמסמכים שצרפה, כמו תלושי שכר ודפי אשראי ובנק, היא משתכרת סכום חודשי נמוך משכר המינימום ונושאת בעלות שכירת יחידת דיור בסך 1000 ? לחודש. בית המשפט קיבל את הסברה כי לא סיפקה פרטי נכסים כיוון שאין בבעלותה או בבעלותה של אימה נכסים, וכי ההפקדה שנרשמה בחשבון הינה חלק מן ההלוואה שנטלה לצורך חופשה לאחר שחרורה, חופשה עליה הצהירה בפני ביהמ"ש. ביהמ"ש אף קבע כי מצבה הכלכלי הקשה הוכח, וכעולה מהנתונים שסיפקה נמצאת באופן קבוע ביתרת חובה. בית המשפט קיבל את דברי האם כי הינה גרושה החיה לבדה ומתקשה לעמוד בהוצאות התאונה שנגרמו לביתה.
בית המשפט אף ציין כי מנסיבותיו של המקרה עולה כי במועדה של התאונה התובעת היתה תלמידה, ולכן יש בסיס לטענתה כי חלה עליה פוליסת ביטוח לתאונות אישיות לתלמידים, ולפיכך הנתבעת עשויה להיות חייבת בתשלומים לפי הפוליסה כנטען ע"י התובעת. לזאת קבע ביהמ"ש יש לצרף את העובדה כי התובעת הצהירה כי לפני אירוע התאונה מעולם לא סבלה מבעיות בברכה.
ביהמ"ש אף קבע כי ישנה ראשית ראייה לטענת התובעת כי נזקיה נגרמו עקב אירוע התאונה מושא תביעתה באופן המצדיק מינויו של מומחה ע"י ביהמ"ש. זאת ניתן ללמוד מחוות הדעת שצורפה על ידה עת הגישה תביעתה נגד חברת הביטוח.
ת"א 30848-06-11 חנין נ' כלל חברה לביטוח בע"מ.
ניתן ביום 10.4.13
תגובות אחרונות