המודעות למקרי רשלנות רפואית התגברה מהותית בעידן המודרני, בו מידע רב חשוף לעיון הציבור, ומעקב ביקורתי הינו חלק ממהלך החיינו.
יחד עם זאת, תביעות בגין רשלנות רפואית שיופנו לבית המשפט, אשר חלה עליהן חוק ההתיישנות, ידחו על הסף, ללא דיון בפרטי התביעה.
בכדי להבין את חוק ההתיישנות בהגשת תביעות בגין טיפולים רשלניים, יש להבין את דוקטרינת החוק הנשענת על שלושה טעמים:
- מטעם הנתבע ? ישנו גבול זמן בו הנתבע יכול לשמר את הראיות המגנות עליו באופן תקין, על כן הוא אינו יכול להגן על עצמו באופן ראוי לאחר חלוף זמן רב.
- מטעם התובע ? השהייה משפטית לאורך זמן רב, מניחה את הדעת, כי התביעה אינה מהותית להמשך חייו של התובע, וניתן לשער כי השכיל בדעתו לוותר ולמחול על האירוע.
- מטעם הציבור ? טובת הציבור הינה כי בית המשפט יעסוק בנושאים רלוונטיים להווה, ולא לפסוק בתביעות אשר עבר זמנן.
סוגי התביעות המוגשות
החוק קובע כי במקרים בהן אין מדובר בעברות מקרקעין חוק ההתיישנות חל לאחר שבע שנים. על כן תקופת זמן זו חלה על הרשלנות הרפואית, אשר נכללת בדיני נזיקין. אך כמו בכל חוק, ישנם סייגים ומקרים חריגים, אשר נובעים מן הייחודיות במקרי רשלנות רפואית:
התחלת חוק ההתיישנות לאחר גילוי העוולה
לעיתים במקרי רשלנות רפואית, אין העוולה מתגלה מיד לאחר הטיפול הרשלני. על כן חוק התיישנות מתחיל את ספירתו עם גילוי הנזק אשר נגרם עקב הרשלנות, ובתנאי שטרם חלפו עשר שנים מיום ביצוע הרשלנות על ידי הגורם הרפואי. הדוגמא המובהקת לכך היא אי אבחון מחלה הנחשבת לעילת תביעה בגין רשלנות רפואית, אשר מתפרצת לאחר כמה שנים.
חוק ההתיישנות החל על קטינים
במקרים בהם המטופל הינו קטין, אשר נגרם לו נזק בגין רשלנות רפואית, בדרך כלל מדובר ברשלנות רפואית בלידה, קובע החוק כי ספירת שבע השנים תחל, מהרגע בו הקטין הופך לבגיר, כלומר מגיל 18. על כן תקופת זמן ההתיישנות מגיעה לסיומה, כאשר הקטין יגיע לגיל 25. כמו כן יש לציין כי ברגע שהוגש כתב תביעה במהלך שבע השנים, אין משמעות לזמן המשפט כחלק מספירת הזמן בחוק התיישנות, משמע ברגע שהוגשה התביעה בזמן הדרוש, חוק ההתיישנות אינו רלוונטי עוד.
ייעוץ על ידי עורך דין מומחה
עקב הסייגים והמקרים החריגים הקיימים בחוק, יש להתייעץ עם עורך דין המומחה בתחום הרשלנות הרפואית. זאת מכיוון שגם אם במקרים מסוימים עברו שבע שנים מאז חל האירוע הרשלני, תיתכן אפשרות הגשת כתב תביעה. עורך דין מומחה יוכל להעניק לתובע את המידע הדרוש לגבי אפשרויות הגשת כתב התביעה, גם לאחר חוק ההתיישנות. כמו כן עקב חוק התיישנות ישנה חשיבות מהותית, כי ברגע שבו מתגלה עוולה אשר נגרמה עקב רשלנות רפואית, יש לפנות מיידית לעורך דין המומחה בתחום לקבלת ייעוץ משפטי.
דוגמא לאופן יישום חוק ההתיישנות
בכדי להבין את ההבדלים בין החוק היבש לסייגים הקיימים בחוק, יש להציג דוגמאות משני הצדדים. לדוגמא אדם אשר ניזוק עקב ניתוח לייזר רשלני בו ראייתו נפגמה מיידית, על כן חוק הרשלנות חל מהרגע בו בוצעה העוולה. לעומת אי אבחון מחלה ממאירה. במקרה זה לא ניתן היה להבין כי בוצעה רשלנות רפואית, כיוון שהמטופל לא היה מודע אליה. רק לאחר התפרצות המחלה, הבין המטופל כי בוצעה עוולה בכך שלא אובחנה בזמן.
לסיכום
חוק ההתיישנות נועד למנוע סחבת מיותרת בהגשת תביעות, ולקיים משפט רלוונטי, לתובע, לנתבע ולציבור. על כן בכל מקרה בו מתעורר חדש של רשלנות רפואית, יש לפנות באופן מיידי לעורך דין המומחה בתחום, בכדי לקבל ייעוץ להמשך הדרך. יחד עם זאת גם במקרים בהם חלף לו זמן ההתיישנות, ניתן להגיש כתב תביעה על ידי עורך דין, אשר יוכל להעריך אם בית המשפט יקבל תביעה זאת כעילה לחריגה מהחוק.
תגובות אחרונות