אשם תורם בתביעת רשלנות רפואית
במהלך כתב התביעה כנגד הגורם הרפואי, בגין רשלנות רפואית, רשאי הנתבע להציג כתב הגנה, בדמות טענת אשם תורם. טענה זו גורסת כי הניזוק תרם להיווצרות הנזק בכך שלא פעל באופן מלא על פי ההוראות הרפואיות אשר ניתנו לו. האחריות הוכחת טענת האשם התורם מוטלת על כתפיו של הנתבע, יחד עם זאת אין היא מסירה אחריות מרשלנותו הרפואית, אלא נטענת במטרה להטיל חלק מסכום הפיצויים על הניזוק. מקרים בהם מלוא האשמה מוטלת על התובע עקב טענת אשם תורם הינם נדירים ביותר.
סוגי התביעות המוגשות
טענת אשם תורם מצד הנתבע, למעשה משמשת את הגורם הרפואי, כתביעת נגד, במקרים של רשלנות רפואית. במקרים בהם בית המשפט קובע כי התבצעה רשלנות מצידו של הניזוק, להלן התובע, עליו לשאת באחריות התדרדרותו הרפואית, על כן יחולק סכום הפיצויים בין התובע לנתבע.
בכדי להעריך את חלוקת סכום הפיצויים, בית המשפט נעזר בשני מבחנים:
- מבחן הסמיכות ? בית המשפט בוחן מהו הגורם המהותי ביותר אשר גרם נזק לתובע. זאת מכיוון שייתכנו מספר גורמים אשר תרמו למצבו הנוכחי של התובע, על כן מיפוי הגורמים אשר הביאו להחמרת מצבו של המטופל, יעניק לבית המשפט קנה מדיה לקביעת אשמת התובע במקרה.
- מבחן ההזדמנות האחרונה ? בית המשפט בוחן במבחן זה, למי מן הצדדים הרלוונטיים בסוגיה, הייתה ההזדמנות האחרונה למנוע את החמרת או היווצרות הנזק למטופל. כך גם במקרה בו המטופל אינו פועל על פי ההוראות הגורם המטפל, מוטלת אחריות מעקב על גורם זה, ואף שינוי דרך הטיפול בהתאם לאופיו של המטופל.
ייעוץ על ידי עורך דין מומחה בתחום
טענת אשם תורם, הפכה לכלי מפתח מצד הנתבע, בכדי להוריד את סכום הפיצויים אותו עליו לשלם בגין הרשלנות הרפואית שביצע. יתרה מכך במרבית התביעות בגין רשלנות רפואית, מוצגת טענה זו כחלק אינטגראלי מהליך המשפטי. על כן על התובע להיוועץ עם עורך דין המומחה בתחום, אשר יוכל למנוע מטענת האשם התורם לפגום בסכום הפיצויים אותו יקבל הנפגע. מכוון שחלה בטענת אשם תורם, חלה חובת ההוכחה על הנתבע, האחרון שוכר שירותים מקצועיים, בכדי להביא לחלוקת נטל הפיצויים. על כן הכרחי הוא כי התובע התייעץ עם עורך דין המומחה בתחום, למנוע חלוקה זו.
דוגמא לחלוקת נטל הפיצויים עקב טענת אשם תורם
לעיתים, הניזוק עצמו אינו פועל לפי אמות המידה של "האדם הסביר" במסגרת טענת אשם התורם, ועל כן בית המשפט פוסק על חלוקת נטל הפיצויים, כפי שניתן להבחין בדוגמא הבאה. התובעת תבעה את רופא הנשים שלה, בגין רשלנות רפואית במהלך ההיריון. לטענתה בבדיקת אולטרה סאונד חיצונית שביצעה הומלץ לה לבצע ייעוץ גנטי משום שייתכן כי התינוק יולד בעל מום, אך הרופא האישי שלה לא הפנה אותה לייעוץ גנטי, כהמלצת הגורם הרפואי החיצוני, ועל כן נולד לה ילד בעל תסמונת דאון. הרופא טען מצידו, כי מוטלת אחריות על ההורה עצמו, כיוון שהתעלמותה מהמלצת הגורם הרפואי החיצוני מהווה רשלנות תורמת מצידה. בית המשפט הסכים עם טענת הנתבע, והטיל 30% מנטל הפיצויים על התובעת.
לסיכום,
על מגיש כתב תביעה בגין רשלנות רפואית, להיות ערוך ומוכן, כי מצד הנתבע תוגש בקשה לחלוקת נטל הפיצויים עקב טענת אשם תורם. זוהי אפשרות ההגנה המרכזית, ולעיתים היחידה, של הגורם הרפואי כנגד התביעה בגין רשלנות הרפואית, לכן טענה זו הופכת שכיחה יותר ויותר. על כן ישנה חשיבות עצומה לשירותיו של עורך דין המנוסה בתחום. עורך דין מומחה, הינו בעל ידע משפטי מקצועי, אשר יעניק את ההגנה הדרושה לתובע, כנגד טענת אשם תורם מצדו של הנתבע.
תגובות אחרונות