רשלנות רפואית בניתוח גב ושאלת השאלות- "הסכמה מדעת"
חוק זכויות החולה בארץ, הוא אחד מדברי החקיקה המרכזיים המנחים את סוגית הרשלנות הרפואית. החוק נועד להגן על החולה וכשמו כן הוא- מונה את זכויותיו. אחת הזכויות החשובות ביותר של החולה היא הסכמתו להליך רפואי מדעת. כלומר, כאשר החולה מסכים לניתוח- הוא מודע לכלל ההשלכות של הניתוח לרבות הסיכונים, סיכויי ההצלחה ועוד. במאמר זה נדגים את שאלת ההסכמה מדעת בניתוחים במקרה של ניתוח גב שאירע בבית-חולים השרון וכמובן הגיע לפסיקה בטענת רשלנות רפואית בניתוח גב.
רייבי נ' ויגל- ד"ר וייגל היה מנהל אגדי של מחלקה אורטופדית בביה"ח השרון. לאורטופדים יש תתי התמחויות שונות וד"ר וייגל לא היה מומחה גדול באורטופדיה של עמוד השדרה. אך, הגיעו אליו חולים שונים לניתוחי גב בגלל מעמדו. במקרה שלנו הגיע אליו אדם שסבל מכאבי גב נוראיים, קיבל את התרופות השגרתיות וזה לא עזר, אמר לו וייגל שיבצע בו ניתוח גב ? החולה הסתייג אבל בסוף הוא שוכנע. בדרך כלל, לחולים הסובלים מכאבי גב שנובעים מהחוליות, עושים ניתוח לאיחוי חוליות. ניתוח גב זה מסובך אך לא כ"כ מסוכן.
ד"ר וייגל ניסה אסכולה חדשה של רופא צרפתי בשם ד"ר גיל שבא כרת חלק בעמוד השדרה ("לאמינה") ושיפר מאוד את מצב כאבי הגב. בספרות הרפואית יש לבצע אחר-כך איחוי חוליות. וייגל לא עשה זאת. הוא הסביר לחולה כי ניתוח הגב בוצע ואת השלב השני יבצע מאוחר יותר.
אחריי הניתוח כאבי הגב של החולה התגברו. הסיבה לכך לא הובנה. בדיקות רפואיות שונות לא נתנו תוצאה חד-משמעית לכאב. והחולה אף נשלח לפסיכיאטר שקבע שמקור הכאב פסיכוגני והציע לא לנתח. הרופא לא הקשיב לפסיכיאטר וזימן את החולה לניתוח גב נוסף. הניתוח השני שהיה אמור להיות ניתוח לאיחוי חוליות, הרופא נכנס דרך הצלקת של הניתוח הראשון, ובעודו נכנס פנימה הוא ראה שהצלקת של הניתוח הראשון יושבת על מרכז העצבים. המנתח החליט לסלק את הצלקת ופגע תוך כך בעצב ששולט על הסוגרים בגוף. התוצאה היא שהחולה שסבל מכאבי גב יילך כל חייו עם חיתול.
ומדוע ישנה שאלה של רשלנות רפואית בניתוח גב במקרה זה?
משום שהאסכולה הרפואית מדברת על ביצוע ניתוחי הגב הללו יחדיו- בלא המתנה. האם ד"ר ויגל התרשל משום שלא עשה כך? האם המנתח התרשל בשל ההחלטה להסיר את הצלקת תוך כדי ניתוח הגב השני?
החולה טען לעוולת התקיפה- ביצוע ניתוח בהיעדר הסכמה. ואולם, ייתכנו מצבים בהם הרופא מגלה משהו ולא שואל את החולה- מצבים שבהם יש הסכמה מכללא :כאשר רוצים להציל חיים או תפקוד של איבר; כאשר הניתוח הזה איננו הרבה יותר מסוכן מהניתוח שהסכמתי לו ? אם זה ניתוח הרבה יותר מסוכן אולי לא הייתי מסכים כחולה.
המקרה הגיע לעליון שאכן קיבל שהייתה הסכמה מדעת ולא הייתה רשלנות רפואית בניתוח גב- זהו פסק-דין מנחה בתחום ההסכמה מדעת לעניין רשלנות רפואית.
תגובות אחרונות