רשלנות רפואית לא נעשית בריק – רשלנות רפואית בלידת ואקום
מהי לידת ואקום ?
"לידת ואקום" היא יילוד העובר בשיטה בה מצמידים "שולפן" (שמו המקובל של המכשיר הרפואי בו נעשה שימוש) לראש העובר לשם יצירת לחץ בתעלת הלידה דרכה נמשך העובר לאויר העולם.
באילו מצבים נעשה שימוש בלידת ואקום השכיחה בתביעות רשלנות רפואית בלידה ?
יילוד העובד בלידת ואקום לא נעשה בכל המקרים אלא שמור למקרים בהם הלידה מאובחנת במצוקה עוברית או מצב רפואי אחר שמאלץ לסיים את הליך הלידה מוקדם ככל האפשר ובאופן מיידי. לחילופין, לידת ואקום מתחייבת במצבים בהם זריקת האפידוראל יוצרת אלחוש שמטשטש את היולדת עד כדי כך שאינה מסוגלת לשתף פעולה עם הצוות הרפואי בעת הלידה.
לחצו כאן לקבלת ייעוץ משפטי של עורכי דין
בניגוד לשיטות היילוד המקובלות הנעשות באמצעות לידת מלקחיים, לידת ואקום נחשבת ל"עדינה" יותר היות והיא לא מחייבת את החדרתו של המכשור הרפואי לנרתיק האם אלא רק לתעלת הלידה. בנוסף, לכאורה מדובר בהליך פשוט יותר שלא מחייב את מיקומו של ראש הוולד באזור מסוים לקראת הלידה ולכן מופעל לחץ עדין יותר על ראשו של התינוק. בנוסף, המיומנות הרפואית הנדרשת לביצוע לידת ואקום נחשבת לפשוטה יותר ופחות מורכבת מסוגים אחרים של לידה.
עם זאת, המצב אינו כה פשוט, כפי שאנו מלמדים מתוך פסיקת בתי המשפט בתביעות רשלנות רפואית בעת הלידה. ישנן מספר מגבלות מחייבות על לידת ואקום. למשל, תנאים מסוימים נדרשים לצורך קבלת החלטה לביצוע הלידה בשיטה זו כאמור. שנית, נדרשת התקדמות מסוימת לקראת הלידה (ירידת מים, למשל) וכן, ישנה מגבל על מספר הפעמים בהן ניתן לנסות ולמשוך את ראשו של העובר (לא יותר מ-5 משיכות לפי דעת מרבית המומחים בתחום).
אז אם רק מקפידים על כל התנאים מה הבעיה?
לכאורה יש כאן הליך פשוט, פשוט אף יותר מלידה רגילה ("לידת מלקחיים") לא? לא ממש. יש מקום רב לטעויות ולכן, גם לרשלנות רפואית בלידת ואקום. למשל, במצב בו הגורמים המטפלים ניסו כבר מספר של כ-4 משיכות של ראש העובר בלידת ואקום ולא הצליחו ליילדו- מצב זה מחייב הערכת מצב מחודשת של הגורמים המטפלים. במידה ותמשכנה המשיכות תתכן יצירת נזק פיסי ממשי לעובר וזה בהחלט יעלה כדי רשלנות רפואית.
התייעצי כעת עם עורכי הדין אלמוג-שפירא בפורום רשלנות רפואית בלידה המנוהל על ידם
בשנת 2005 אירע מקרה באחד מבתי החולים בצפון הארץ בו אישה הגיעה לבית החולים לאחר שירדו לה המים. הליך הלידה התחיל כסדרו ואולם, לאחר שעות של צירים וזריקות אפידוראל טרם ילדה. הרופאים המטפלים החליטו לנקוט בדרך של לידת ואקום בעוד שהאם ביקשה לעבור ניתוח קיסרי. לאחר שני ניסיונות ליילד את העובר באמצעות השולפן הוחלט בסופו של דבר לבצע ניתוח קיסרי והעובר נולד מת בשל הספקת חמצן לא תקינה למוחו. ומה קרה אחר כך? תביעת רשלנות רפואית כמובן. ראשית, לא ברור היה מדוע קיבל הצוות הרפואי החלטה על לידה בדרך זו שכן לא נראה היה שיש מצוקה עוברית או צורך אחר בשיטה- רשלנות רפואית? אולי. שנית, לא ברור מדוע הוחלט לחזור ולנסות לידה בשיטה זו לאחר שהניסיון הראשון לא צלח- רשלנות רפואית? אולי.
המקרה טרם הוכרע בבית המשפט ואולם, ברור כי כאשר מדובר בנושא עדין כל כך כמו לידה וכשמדובר בטכניקות שלא מתאימות לכל מצב ומראש מוגבלות באפשרות היישום שלהן- ישנו מקום לטעויות ולרשלנות רפואית.
תגובות אחרונות