רשלנות רפואית ? הולדה בעוולה
המונח המשפטי הולדה בעוולה פירושו כי הנזק הוא עצם העובדה כי התינוק נולד, שכן מדובר במקרה שבו אפשר היה למנוע את הולדת התינוק עם אותו מום או פגם באם היה נעשה זיהוי מוקדם קודם הלידה הרי האישה הייתה בוחרת שלא להיכנס להיריון כלל או להפסיקו בעוד מועד מבלי לסכן את עצמה או את אפשרות העתידית ללדת ילד בריא.
השאלה הנשאלת במקרה של תביעת רשלנות רפואית בלידה בגין הולדה בעוולה היא האם הנזק אתו נולד התינוק היה בשל האבחון הלקוי טרם כניסת האישה להריון או שמא המום של התינוק היה בלתי נמנע גם לו היו נעשות כל הבדיקות הנדרשות שכן עד כמה שהטכנולוגיה משוכללת ישנן בעיות רפואיות שלא יכולות להתגלות או להימנע.
הדרך הטובה למנוע רשלנות רפואית בלידה הנובעת מהולדה בעוולה הוא ליידע את היולדת על כל הסיכונים הכרוכים בכניסתה להריון לפי המצב הרפואי הספציפי והייחודי לה אך עם זאת רצוי כי גם האישה עצמה תבצע את הבדיקות המתאימות כדי לגלות מומים גנטיים או כל דבר שיכול להוות גורם בהחלטתה באם להיכנס להריון או לא.
מה קורה אם נוצר נזק מעבר למום שבעקבות הולדה בעוולה?
מקרה שהיה בו אישה הגיעה ללדת את בנה ה- 12 במספר בשבוע ה- 23 להריונה ואז גם אובחן כי העובר סובל ממחלה ועל כן נולד בשבוע ה- 27 כפג וכתוצאה מכך סבל מקוצר ראיה דבר אשר אופייני להיותו פג ולמחלה ממנה נפגע ולפיכך הוגשה תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה בשל הולדה בעוולה שכן האם טענה כי לא ידעו אותה על האפשרות כי היא העובר יפגע מהמחלה ולו הייתה יודעת על כך לא הייתה ממשיכה את ההיריון או מלכתחילה לא הייתה נכנסת אליו.
בית המשפט קבע כי אכן בוצעה רשלנות רפואית בלידה וכי קיים קשר סיבתי בין המום אתו נולד התינוק לבין העובדה כי האם לא קיבלה את המידע הרלוונטי בנוגע לאפשרות ללקות באותה מחלה. התובעים קיבלו פיצויים על סך 4.5 מיליון ? ובנוסף לכך החזר שכר טרחת עו"ד ועם זאת למרות התוצאה הטובה הוגש ערעור.
הערעור היה מצד שני הצדדים, המוסד הרפואי טען כי גובה הפיצויים שנתבעו גבוה מידי והצד השני הנפגע טען כי בעקבות אותה רשלנות רפואית בלידה הילד סובל מבעיות חברתיות שהן מעין אוטיזם על גבול הפיגור הקל ורצו לקשור את המצב הנפשי המורכב לעובדה כי נולד עם המחלה הקשה.
בית המשפט בחן את הבעיה הנפשית של התינוק וניסה לבדוק אם קיים קשר בין הרשלנות הרפואית למצב הנפשי הבעייתי שממנה הוא סובל שכן מצד הקשר העובדתי אכן לולא היה נולד התינוק לא היה סובל מבעיות נפשיות וחברתיות אך הקשר המשפטי לא מתקיים שכן לא היה ביכולת הרופא לצפות כי בעקבות לידתו של התינוק כפג הוא יסבול מאוטיזם.
החלטת בית המשפט הייתה כי אין קשר בין הנזק הנפשי לרשלנות הרפואית ולפיכך לא ניתן יהיה לקבל פיצויים נוספים בגין נזק זה כמו גם דחה בית המשפט את טענות הצד השני לעניין גובה הפיצויים וקבע כי בהתאם לתוצאה הקשה של הולדה בעוולה הרי הפיצויים הולמים את חומרת הנזק ואין להפחיתם.
איך בוחנים מקרה של הולדה בעוולה ?
עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית יוכל לתת ללקוחה שלו את המענה והדרך המתאימה להתמודדות למול נזקים שמתרחשים בעקבות ההולדה בעוולה כדי שניתן יהיה לקבל בעבורם פיצוי ולכן חשוב לקבל יעוץ מתאים ומקצועי מיד עם קרות המקרה.
תגובות אחרונות